Dia Internacional de la Malaltia de Huntington
Al #DiaInternacionaldeMalaltiaHuntington volem compartir algunes dades sobre la malaltia i la seva història:
→ Al 1832, un metge anglès anomenat Elliotson va observà que la corea estava associada a d’altres símptomes cognitius i es relaciona amb una historia familiar.
→ AL 1841, el Dr. Charles Oscar Waters en Nova York descriví un trastorn conegut popularment com “magrums” (moviment serpentejant en holandès) Waters va observar que aquesta malaltia combinava un trastorn degeneratiu motor i cognitiu, així com el seu caràcter hereditari.
→ Al 1872 es descrita pel metge George Huntington en la seva publicació “On chorea”.
→ Al 1955 el metge Américo Negrette publica un llibre descrivint a una comunitat amb un gran número de persones amb la malaltia. S’arriba a la conclusió que és una malaltia autosòmica, dominant.
→ Als anys 60 en EEUU, la dona de Woody Guthrie, cantant afectat de MH, lidera una fundació dedicada a la lluita contra la malaltia i aquesta serà la base per la creació de la Sociedad Americana de Huntington.
→ Als anys 70 comencen a emergir associacions de pacients en països d’Europa
→ Al 1979 Nancy Wexler, Neuropsicòloga i familiar de persones amb MH, organitza expedicions a Maracaibo perquè la prevalença allà era de 1 cada 10 persones.
→ Al 1993, gracies al gran nombre de mostres de sang, s’identifica el gen HTT responsable de la MH.
→ Al 2003 es crea el Grup Europeo de Huntington (EHDN) amb l’objectiu de crear un registre observacional de la malaltia.
→ Al 2012 es posa en marxa aquest estudio observacional denominat Enroll-HD, gracies al qual es facilita el coneixement de la MH i les seves manifestacions clíniques.
→ Al 2019 la farmacèutica Roche finança l’assaig clínic Generation-HD1 amb l’objectiu de reduir la Huntingtina al cervell.